европейски награди

европейски награди и инициативи
Европейска награда за съвременна архитектура


Европейската награда за съвременна архитектура се връчва веднъж на две години като признание за постижения в областта на архитектурата. В допълнение се връчва Специално отличие за млади архитекти. 

Наградата, в размер на 60 000 евро, и Отличието, в размер на 20 000 евро, се връчват за отделни архитектурни творби, които демонстрират високо концептуално, техническо и конструктивно качество. Наградените получават и миниатюра на известния павилион в Барселона, дело на Мис ван дер Рое.

Целта на Наградата е да повиши осведомеността за постижения в областта на архитектурата, като привлече внимание към приноса на европейски професионалисти за развиването на нови концепции и технологии в областта на архитектурата.

Наградата се връчва съвместно от Европейската комисия и Фондация Мис ван дер Рое, която е със седалище в Барселона и е подкрепяна от мрежа от 15 архитектурни организации, както и от експертен комитет с представители от 31 страни.

 


Европейска награда за литература

Европейската награда за литература се връчва всяка година като признание за работата на най-добрите нови европейски автори.  

Европейската комисия започва връчването на „Европейската награда за литература” през 2009 г. Инициативата е отворена за всички 37 държави, които участват в програма „Творческа Европа”.

Целта на „Европейската награда за литература” е да представя богатството и разнообразието на съвременната европейска художествена литература и да насърчава трансграничното разпространение на книги.

Всяка година национални журита в една трета от участващите страни номинират печеливши автори, като това позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години. Европейската комисия чрез консорциум в състав: Европейската федерация на книгоразпространителите, Европейски съвет на писателите и Федерация на европейските книгоиздатели определя националните журита и организира провеждането на церемонията по награждаване.

Авторите трябва да отговарят на следните изисквания, определени от Комисията:

  • да бъдат граждани на една от избраните 12 страни
  • да са публикували между 2 и 4 книги художествена литература.
  • да са публикували номинирана книга през последните пет години.

Носители на Наградата за България са: „Има ли кой да ви обича“ на Калин Терзийски (2011 г.),„Възвишение“ на Милен Русков (2014 г.) и „Остров Крах“ на Ина Вълчанова (2017 г.).

 

 

 

Награда на Европейския съюз за културно наследство


Наградата на Европейския съюз за културно наследство / Наградите „Europa Nostra” се връчва от Европейската комисия от 2002 г. насам. Наградата популяризира работата по опазване на европейското културно наследство, вдъхновява нови проекти в тази област и стимулира обмена на добри практики. Друга цел на инициативата е повишаване на осведомеността на широката публика за приноса на културното наследство за икономическото и социално развитие на обществото.

Всяка година инициативата отличава до 30 значими проекта в областта на културното наследство от всички части на Европа. До 7 проекта могат да станат лауреати на голямата награда, а един проект може да получи наградата на публиката, която гласува в онлайн допитване. Всички печеливши получават сертификат и гравирана плоча, а всеки от носителите на голямата награда получава по 10 000 евро.

Наградата се връчва в четири категории:

Консервация – за значими постижения в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство.

Изследвания и цифровизация – за изследователски проекти и проекти за цифровизация на културно наследство, които имат осезаем ефект върху процесите на запазване и популяризиране на културното наследство в Европа.

Отдадена работа – за отделни личности или организации, чиито принос в областта на запазването и популяризирането на културното наследство на Европа се е доказал през годините.

Образование  и повишаване на осведомеността – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство, които осигуряват устойчиво развитие на сектора.

Проектите се оценяват от жури, съставено от независими експерти. Председател на инициативата е световноизвестният тенор Пласидо Доминго.

„Europa Nostra“ е гласът на културното наследство в Европа. Тя обединява и представлява 250 неправителствени организации и организации с нестопанска цел, чиито членове общо наброяват най-малко 5 милиона граждани от цяла Европа. „Europa Nostra“ разчита също така на пряката подкрепа на повече от 1500 индивидуални членове и на повече от 150 асоциирани публични органи и дружества. Широката ѝ мрежа от специалисти и доброволци е ангажирана с опазването на европейското културно наследство за сегашното и бъдещите поколения.

Повече информация за самата инициатива и за носителите на наградата можете да откриете тук: http://www.europanostra.org/.

 

 

 

Европейска награда за съвременна музика


Европейската награда за съвременна музика (European Border Breakers Award) цели да популяризира успеха на артисти, които са се реализирали на чуждестранни пазари.

Наградите се връчват на млади изпълнители или групи, които успешно разпространяват музиката си извън границите на своята страна на произход.

Инициативата се провежда всяка година            и включва награждаване на 10 изпълнения по време на телевизионно предаване. Церемонията включва и награда на публиката, която дава възможност на слушателите да гласуват за своя любим изпълнител и да спечелят билет за награждаването.

Печелившите се избират на базата на данни от „Нилсън мюзик контрол”, Европейския съюз за радио и телевизионно разпръскване, радио станции и фестивали, които участват в „Европейска програма за обмен на таланти”.

Организаторите на фестивала „Евросоник”, който се провежда в Холандия, отговарят за организирането на селекцията и самото награждаване.

 

 

-

 

Награда за млади таланти в областта на архитектурата


През 2016 г. Европейската комисия обяви начало на кандидатстването за новоучредената Награда за млади таланти в областта на архитектурата. Отличието подкрепя първите кариерни стъпки на архитекти, които скоро са завършили своето образование.

Процедурата по кандидатстване изисква съответното висше училище да се регистрира на страницата на Наградата и да номинира дипломни проекти на свои студенти. Работите следва да са в областта на архитектурата, градоустройство или ландшафтната архитектура и да са защитени през академичната 2015/2016 година. 

Всички номинирани проекти ще бъдат публикувани в интернет и ще станат част от архива на Наградата като признание за работата на авторите и техните преподаватели. От девет предварително допуснати проекта международно жури ще определи трима победители, всеки от които ще получи по 5 хил. евро.

Наградата е съвместна инициатива на програма "Творческа Европа" и Фондация "Мис ван дер Рое", като се подкрепя от World Architects и Vectorworks. 

Повече информация за правилата и сроковете на отделните етапи може да намерите тук: www.ytaaward.com.

 

-

 

Знак за европейско наследство

 

Инициативата „Знак за европейско наследство” започва по идея на няколко национални правителства с цел повишаване на знанията за европейската история, както и ролята и ценностите на Европейския съюз. Първите обекти, които получават този знак, са избрани през 2013 г.

Обектите, които са част от европейското културно наследство са основополагащ елемент в изграждането на съвременна Европа. Тези обекти символизират европейската интеграция, ценности и история. Те са внимателно подбрани заради ролята, която са изиграли в европейската история и заради дейностите, които предлагат, за да доведат Европейския съюз и неговите граждани по-близо едни до други.

Наградените места:

-          получават почетна табела с логото на инициативата.;

-          привличат повече туристи благодарение на европейската комуникационна стратегия и могат да използват инструментите за популяризиране, които ЕС предоставя;

-          имат възможност да участват в годишна среща на мениджърите на обектите, носители на знака, по време на която се обменят добри практики.

Инициативата „Знак за европейско наследство” дава нов живот на европейската история и не е свързана само с естетическата стойност на дадено историческо място. Фокусът е върху популяризирането на европейското измерение на обектите и осигуряването на достъп до тях. Важно е на съответното място да се организират разнообразни образователни инициативи, особено за деца и младежи.

Повече информация за процедурата за кандидатстване можете да откриете тук: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/heritage-label/apply_en.htm

 

 

-

Европейски дни на наследството


„Европейски дни на наследството” е инициатива, която предоставя достъп на над 20 милиона души всяка година до хиляди обекти и събития на територията на цяла Европа.

Инициативата, която предоставя разнообразни възможности от организирани туристически обиколки до представления на открито, се реализира всяка година през септември, в рамките на определена тема, която варира в различните държави.

„Европейски дни на наследството” е съвместна инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа, която се осъществява в тясно сътрудничество с националните координатори.

Целта на „Европейски дни на наследството” е:

  • да повиши осведомеността за културното богатство и разнообразие в Европа;
  • да насърчи по-голяма толерантност към други култури;
  • да подобри разбирането за необходимостта от съхраняване на културното наследство в Европа;
  • да насърчи европейските държави да отговорят на социалните, политическите и икономическите предизвикателства, които съществуват пред културния сектор.

Инициативата „Европейски дни на наследството” стартира през 1985 г. и се осъществява в 50-те страни, подписали Европейската културна конвенция. В дните на провеждане на инициативата се излагат нови културни ценности и се отварят за посещение обекти, които обикновено са затворени за широката публика.

 

 

Stigma Design Studio