2017-08-04„Наследство и природа: пейзаж от възможности” е тазгодишната тема на Европейските дни на наследството


„Наследство и природа: пейзаж от възможности” е тазгодишната тема на Европейските дни на наследството

През м. септември 2017 г. България по традиция ще отбележи Европейските дни на наследството. Те са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, а национален координатор за страната ни е Министерството на културата. Всяка година събитието дава възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.

 

През 2017 г. общоевропейската тема, под която ще преминат Дните, е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“. Изборът е продиктуван от необходимостта да се изведе на преден план връзката човек - заобикаляща среда, както и от нарастващата роля на културното и природното наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.

 

Като национален координатор на провеждането на Европейските дни на наследството, Министерството на културата разработва официалната програма на тазгодишните чествания в страната. Партньори са общинските администрации, музеите и множество културни организации. Откриването за България ще бъде в град Силистра, а програмата в гр. София се подготвя съвместно с Френския институт в България и Столична община.

 

Министерството на културата отправя покана към всички заинтересовани страни да се включат в отбелязването на Европейските дни на наследството - 2017 със свои събития, интерпретиращи темата „Наследство и природа“. Предложения ще се приемат до 15 август 2017 г. на електронен адрес: EHD@mc.government.bg.


Полезни съвети и идеи за събития, посветени на Европейските дни на наследството - 2017, се съдържат в следните документи:
 -          „Наследство и природа: пейзаж от възможности – 101 идеи за събития“ (на английски и френски език);
-          „Да вдъхнем живот на наследството и природата: Как да използваме интерпретативния подход за Европейските дни на наследството през 2017 г.“ (на английски език);
  
Логото на Европейските дни на наследството може да се намери тук.

 

Актуална информация ще бъде публикувана на страницата на Министерството на културата, както и на блога, посветен на Европейските дни на наследството в България. Допълнителни въпроси могат да се задават на електронен адрес: EHD@mc.government.bg, или по телефон на: 02/ 94 00 895 – Михаела Манолова и Северина Спиридонова.


Stigma Design Studio