2015-09-16Учредена е нова награда за млади архитекти


Учредена е нова награда за млади архитекти

Европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич представи новоучредената Награда за млади таланти в областта на архитектурата. Това се случи по време на конференцията Shaping European Cities в Брюксел, съобщи сайтът на Европейската комисия.

Подобно на Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура, и това отличие е съвместна инициатива на програма "Творческа Европа" и Фондация "Мис ван дер Рое". Този път целта е да бъдат подкрепени млади специалисти в усилията им изграждане на международна кариера. Наред с това, Наградата ще повиши вниманието към университетите по архитектура и ролята им на движеща сила в европейската култура и икономика.

Ще бъдат наградени проекти, които се отличават с оригиналност, устойчивост и иновативен подход. Техните автори ще получат парична награда и ще станат част от експертна мрежа, като ще имат възможност да пътуват и да обменят опит.

Предвижда се международно жури да подбере трите най-добри магистърски проекта от Европа. Селекцията ще бъде осъществена сред кандидатури от настоящата академична година, предложени от около 50 акредитирани училища и университети. Списъкът с образователните институции ще бъде публикуван през януари 2016 г. 

Повече информация можете на намерите на страницата на Фондация "Мис ван дер Рое".


Снимка: Fundació Mies van der Rohe.


Stigma Design Studio