2015-09-25Проекти в действие: Европейска платформа за фестивали


Проекти в действие: Европейска платформа за фестивали

„Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) е пилотен проект на Европейската фестивална асоциация, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА. Проектът представлява нова международна фестивална платформа, която е насочена към всички фестивали в Европа. В него участват като партньори 24-ри местни контактни точки, като за България тази роля изпълнява Българската фестивална асоциация (БФА, www.bfa.bg).

 

Целта на платформата е да засили ролята на фестивалите за обогатяването на европейския културен пейзаж, като същевременно да допринесе за утвърждаването на качествени, достъпни и разпознаваеми събития. Заедно с това, проектът ще насочи вниманието към фестивалите и ще отдаде необходимото значение на техните организатори.

 

Въз основа на изработени критерии ще бъдат присъдени Сертификати и Награди за европейски фестивал, които ще гарантират определено качество. Отличените събития ще бъдат наградени по време на специална церемония, която ще се проведе на 27-ми септември 2015 година в Париж, Франция, и на която ще присъстват Google Cultural Institute, както и бизнес партньори и медии. Дейностите по проекта включват още изработването на европейски фестивален пътеводител и международна медийна кампания. Контактните точки по места ще работят за разпространението на резултатите и добрите практики на национално ниво. Предвижда се също и задълбочено изследване, което да оцени ефектите от функционирането на платформата в Европа.

 

Проектът е двугодишен, а бюджетът му възлиза на 1 343 350 евро, като европейското финансиране е 1 млн. евро.

 

26 български фестивала със знак за европейско качество

 

Двадесет и шест български фестивала получиха Знака за европейски фестивал за 2015/2016 г. след като взеха участие в проекта ЕФФЕ.

 

Пътят, който фестивалите изминаха, беше дълъг и нелек. Всички те преминаха през два етапа на журиране от български и международни експерти в сферата на музиката, театъра, киното, танца, медиите и др. В резултат на тази селекция двадесет и шест български фестивала са част от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Платформата ще популяризира събитията им сред публика и културни оператори в световен мащаб. Отличените фестивали ще имат и възможността да се свържат със сродни организации, отдадени на изкуствата и общностите около тях, да осъществят международни сътрудничества, да представят българската култура по света и пр.

 

Наред с това, 26-те фестивала са носители на Знака за европейски фестивал, който е официално признание за европейско качество. Те ще бъдат включени във фестивален справочник, разпространяван и рекламиран на глобално ниво. Пътеводителят, който ще съществува както на хартиен носител, така и в интерактивна онлайн версия, ще бъде представен официално през септември в Париж.

 

Списък с българските фестивали, отличени със сертификата „Европейски фестивал“: Европейски музикален фестивал, Софийски музикални седмици, София Джаз Пик, ONE DESIGN WEEK, ONE ARCHITECTURE WEEK, ONE DANCE WEEK, Водна кула арт фест, Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, Празници на изкуствата Аполония, Фестивал на класическата камерна музика „Arbanassi Summer Music“, Български фестивал на сливата, Международен фестивал на хумора и сатирата, Международен фолклорен фестивал – Варна, Мартенски музикални дни –. Русе, Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”, Международен куклено-театрален фестивал ПИЕРО, Международен музикален фестивал „Варненско лято”, Международен театрален фестивал „Варненско лято”, Международен Фестивал на Туристическия филм – България „На източния бряг на Европа”, Летен оперен фестивал „Сцена на вековете”, RADAR festival beyond music, Международен музикален фестивал „Море и спомени”, София Хартиен Арт Фест, Voinegovtsi Wrong Fest, Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер - София“ и Vola Open Air Festival.

 

Повече информация можете да намерите на: www.effe.eu и на www.bfa.bg.

 

Илюстрация: ЕФФЕ


Stigma Design Studio